FIRST PRIZE

Student(s):
Reilly O'Neil Hogan

Teacher(s):
Mark Morris & Val Warke

School:
Cornell University, Department of Architecture

Country:
USA

Download description for this project (301 KB)

Download first part as PDF (2,866 KB)

Download first part as PDF (2,810 KB)

 
Jury comments:
The project discusses how to challenge the daily city routines by getting off the subway at a new (wrong) station: “The moment you miss your usual stop and are forced to drift from your routine, you perceive the city with new eyes. The intent of the project is to invert this phenomenon, so one has the joy of experiencing a place of daily passage that unexpectedly transforms itself through time”.

A specific location - the PATH Station in Lower Manhattan – is chosen to explore this idea through the careful projection of sunlight into the underground space of the commuter during the peak hours of 8am to 9am and from 5pm to 6pm. The station intends to elevate the everyday experience of its users. This is addressed by the station’s ephemerality; the station changes with the weather, the daily path of the sun, and the seasons.

The jury found that the project gave a clear and viable architectural answer to the award brief; promoting the idea of bringing daylight and sunlight into peoples' daily routines in the subway, where daylight experiences usually are non-existent.

The conceptual idea of discussing underground spaces with daylight is very articulated and the project is accomplished and very efficient in scale. The author demonstrates the talent to understand and work with light in big spaces. The building itself functions as a luminaire and it is working with the light that inspires us all – hitting the marks - with clear references to e.g. Piranesian light and the Pantheon.

The project covers all aspects of great imagination and a serious and professional presentation of the drawings and contrary to many other projects there is a clear correlation between images and text.